RT Plethora - шаблон joomla Продвижение

СпортРозділ для чоловіків

Український баскетбол, про який ви не знали: вітчизняні спортсмени підкорили світовий Олімп

Сьогодні модно скаржитись на відсутність підтримки спорту в Україні. Але досягнення наших спортсменів змушують задуматись,чи справді все так погано.

«Срібло» на чемпіонаті світу в жіночої збірної з баскетболу 3 на 3 і «золото» Дмитра Кривенка на чемпіонаті світу із кидків згори впевнено доводять: український спорт має чималі перспективи.

 

 

 

Дмитро Кривенко, чемпіон світ з кидків згори

 Він має понад 1 млн переглядів на YOUTUBE. Його фантастичні кидки зачаровують навіть далеких від спорту людей. Фіналіст другого сезону популярного телешоу «Україна має талант» і «просто» чемпіон світу та дворазовий чемпіон Європи Дмитро Кривенко ділиться емоціями і настроєм.

 «У спорті я понад 20 років»

Моя сім'я — і батько, і брат,  - займались баскетболом. Я пробував себе у різних його підвидах — від класичного 5 на 5 до шоу-баскетболу. Мушу відзначити, що останній один із найбільш видовищних і найгарніших. Взагалі, баскетбол відкриває широкі можливості для дітей, дозволяє знайти себе у різних його видах. Хочеться вірити, що баскетбол 3 на 3 вже зовсім скоро буде внесений у програму Олімпійських ігор.

«У фінальній двобої я обіграв американця — представника чи не найбільш баскетбольної нації»

...і це було зовсім не легко. Мій суперник на 20 см вищий від мене і дуже досвідченний. Але у досить жорсткій боротьбі перемога була за мною. Судді оцінюють кидок за різними критеріями і він повинен здійснюватись за певною системою правил: на один кидок відводиться 75 секунд, є серії кидків по 3 в кожній. Велика увага надається не тільки влучності — само собою зрозуміле! - але й винахідливості.

 «У більшості випадків це хобі, лише високопрофесійні спортсмени можуть заробляти хороші гроші»

Їх досить мало у світі. В Україні є декілька сильних гравців, таких як Ілля Крошка, Вадим Піддубченко. Це гравці європейського рівня. Щоб досягти чогось у фінансовому плані, необхідно бути суперпрофесіоналом. Я тренуюсь 6 разів на тиждень, під час підготовки до великих чемпіонатів дотримуюсь дієти, не вживаю фаст-фуд та газовану воду.

 

 Тренер жінчої збірної України з баскетболу 3 на 3 Юрій Процюк: «Українці здатні обігнати світових лідерів у баскетболі»

 

В чому особливість баскетболу 3 на 3?

Насамперед, у його доступності. Будь-який двір, будь-яке баскетбольне кільце — і ви у грі! Окрім того, дуже важливо, що завдяки своїй доступності, такий вид баскетболу популяризує спорт загалом, особливо, серед підлітків та молоді. Дуже важливо, в буквальному значенні, забрати дітей з вулиці і привести в зал.

 Що було найважче у чемпіонаті світу?

Мабуть, таки потрапити до фіналу. Першопочатково завдання, яке ми ставили звучало просто: потрапити в 1/4 чемпіонату світу. Але в результаті здобули «срібло». В 1/4 змагались з француженками. Було складно переконати наших дівчат, що ми найсильніші і здатні виграти у дуже сильної команди.

 Ви понад 20 років працюєте тренером з баскетболу. Як зрозуміти, що дитина може займатись баскетболом?

Мені здається, головне зрозуміти, що діти можуть і повинні займатись спортом. Я б рекомендував віддавати дітей на заняття командними видами спорту десь з 4-5 класу. До того їх гармонійному розвитку сприятимуть такі загальнозміцнюючі види спорту як гімнастика та плавання. Великий позитив командних видів спорту в тому, що вони дисциплінують, виховують витримку та дух боротьби.

 Бути тренером жіночої збірної, мабуть, не легко. Кажуть, жінки емоційні та мінливі....

Неправда. З жінками легко і приємно працювати. Окрім того, бути тренером чоловічої збірної — це коли ви кажете, що робити, і всі роблять по-своєму. А бути тренером жіночої — це коли ви кажете, що робити, і всі вас слухаються (посміхається — прим.). Жінки більш дисципліновані і сумлінні.

 Чимало спортсменів скаржаться на відсутність державної підтримки...

....можна не скаржитись, можна діяти і перемагати! (посміхається — прим.) Так, коли три роки тому назад я взяв тренерство над жіночою збірної України з баскетболу 3 на 3, ми займали останнє місце у Європі. Зараз ми срібні призери. Все можливо завдяки важкій роботі і вірі.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити